Βελτιώστε την ποιότητα του νερού στις δεξαμενές άρδευσης για καλύτερες και υγιέστερες καλλιέργειες.

Τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα και οι ξηρασίες αυξάνονται. Σύμφωνα με το USDA’s U.S. Drought Monitor, οι συνθήκες ξηρασίας στις δυτικές πολιτείες κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών του 2021 και 2022 ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 20 ετών.

διαγραμμα ξηρασιας ανα τα χρονια
Οι έντονες ξηρασίες σε όλο το βόρειο ημισφαίριο – που πλήττουν από τα αγροκτήματα στην Καλιφόρνια έως τους πλεύσιμους ποταμούς σε Ευρώπη και Κίνα – προκαλούν περαιτέρω προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, δημιουργώντας μεγαλύτερη πίεση σε ένα παγκόσμιο εμπορικό σύστημα που ήδη βρίσκεται «στην πρέσα».

Ο κλάδος των ανθοκυπευτικών καλλιεργειών χρησιμοποιεί τακτικά άρδευση σε εξωτερικούς χώρους. Οι παραδοσιακές πηγές, όπως το νερο από το δίκτυο του Δήμου και οι άντληση από τα επιφανειακά ύδατα, είναι συχνά περιορισμένες, και είναι πιθανό να υπάρξουν βαρύτεροι περιορισμοί στον ορίζοντα. Σε περιόδους ξηρασίας, ακόμη και οι αντλήσεις από ιδιωτικές γεωτρήσεις η και πηγάδια συχνά ρυθμίζονται.

Οι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι η αποθήκευση νερού σε δεξαμενές άρδευσης για τις περιόδους ανομβρίας δεν είναι και πλέον ασφαλής επιλογή. Η χρησιμοποίηση του καθαρού βρόχινου νερού,μειώνει την εξάρτηση από εξωτερικές πηγές νερού (οι οποίες μπορεί να περιοριστούν σε περιόδους ξηρασίας) και εξοικονομεί σημαντικά το κόστος άντλησης, αγοράς και επεξεργασίας.

Έχοντας τον έλεγχο της παροχής νερού με τη χρήση δεξαμενών άρδευσης έχει καλή επιχειρηματική λογική, και πολλοί καλλιεργητές κάνουν ακριβώς αυτό.

Στη Χιλή, ο καλλιεργητής αμυγδάλων Prodalmen παρέχει νερό άρδευσης για τη φυτεία καλλιέργειας 8.000 εκταρίων από μια δεξαμενή άρδευσης 6,6 εκατομμυρίων γαλονιών (25.000 m3). Η Prominent Grevelingen, μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση θερμοκηπιακών φυτών στις Κάτω Χώρες, βασίζεται στη δεξαμενή αποθήκευσης νερού για άρδευση. Πριν από την εφαρμογή της τεχνολογίας νανοφυσαλίδων της Moleaer, η ομάδα τους βασιζόταν στην ετήσια δοσολογία χημικών ουσιών και στη χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου στον εξοπλισμό της εγκατάστασης για την εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών και των φυκών, αλλά βρήκαν μια πιο βιώσιμη λύση.

Η επεξεργασία του νερου άρδευσης με νανοφυσαλίδες συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του νερού και προσφέρει γρήγορη απόδοση για τους καλλιεργητές κηπευτικών

Το νερό που αποθηκεύεται σε δεξαμενές άρδευσης μπορεί να είναι ευλογία, ιδίως σε περιόδους ξηρασίας, αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πονοκεφάλους. Θέλετε το νερό στο σύστημά σας να είναι καθαρό και να μην προσθέτει έξοδα, χρόνο ή άγχος στην επιχείρησή σας.

Κοινές προκλήσεις των καλλιεργητών με τις δεξαμενές άρδευσης.

Η αποθήκευση νερού είναι καλή, αλλά είναι το νερό υψηλής ποιότητας; Μια σημαντική ανησυχία για την επαναχρησιμοποίηση του νερού λειτουργίας είναι ότι μπορεί να είναι κακής ποιότητας τονερό, οδηγώντας σε προβλήματα παθογόνων μικροοργανισμών κατά την επαναχρησιμοποίηση. Το λιμνάζον νερό σε μια μη διαχειριζόμενη δεξαμενή κατακράτησης μπορεί πράγματι να αποτελέσει πρόβλημα. Σημαντικά επίπεδα αζώτου και φωσφόρου στο νερό του ταμιευτήρα άρδευσης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με τα υδρόβια ζιζάνια και την ανάπτυξη φυκιών, ενώ η καταστολή του διαλυμένου οξυγόνου DO μπορεί να προκαλέσει προβλήματα παθογόνων.

Άλγη

Αν έχετε δει μια δεξαμενή άρδευσης το καλοκαίρι, πιθανόν να είχε άλγη. Οι θερμότερες θερμοκρασίες, το άφθονο ηλιακό φως και η περίσσεια θρεπτικών ουσιών μπορούν να μετατρέψουν ένα μικρό πρόβλημα άλγης σε μεγάλο, δημιουργώντας προβλήματα άρδευσης. Οι ανθίσεις φυκιών αυξάνουν τη θολότητα, συμβάλλουν στην εναπόθεση βιοφίλμ στις γραμμές, φράζουν τους σταλάκτες και μειώνουν τα επίπεδα διαλυμένου οξυγόνου (DO) του νερού όταν αποσυντίθενται. Αυτό οδηγεί σε χαμηλή ποιότητα νερού που επηρεάζουν την καλλιέργεια.

Eπεξεργασία ταμιευτήρα νερού με γεννήτρια Νανοφυσαλίδων τις Moleaer.

Πολλοί καλλιεργητές κηπευτικών στρέφονται στα αλγοκτόνα για να καταπολεμήσουν αυτά τα ζητήματα, προσπαθώντας να καθαρίσουν το νερό τους. Ωστόσο, τα νεκρά φύκια μπορούν ακόμα να φράξουν τα φίλτρα, να δημιουργήσουν προβλήματα στα ακροφύσια και τους σταλάκτες και να ευνοήσουν τις αναερόβιες συνθήκες. Η χημική επεξεργασία είναι δαπανηρή και ενέχει επίσης κινδύνους για την ανθρώπινη ασφάλεια. Η χρησιμοποίηση σε υψηλές δόσεις χλωρίου ή υπεροξυοξικού οξέος στο σύστημα ποτίσματος για τον καθαρισμό των γραμμών είναι επίπονο και επικίνδυνο για τα φυτά – καλλιέργειες καθώς και την ανθρώπινη υγεία, αν δεν γίνει σωστά. Οι προκλήσεις όσον αφορά την ποιότητα του νερού μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να καταστήσουν το αποθηκευμένο νερό άρδευσης άχρηστο χωρίς εκτεταμένη επεξεργασία. 

Χαμηλά επίπεδα Διαλυμένου Οξυγόνου DO.

Το ζεστό νερό μεταφέρει ήδη λιγότερο οξυγόνο (χαμηλότερα επίπεδα DO) από το ψυχρότερο νερό.  Αρδεύοντας νερό με χαμηλά επίπεδα διαλυμένου οξυγόνου DO έχει ως συνέπεια η καλλιέργεια να έχει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στην ριζική ζώνη.

Η χαμηλή διαθεσιμότητα οξυγόνου στο υπόστρωμα επηρεάζει την ανάπτυξη και την αναπνοή των ριζών των φυτών. Για τις καλλιέργειες κηπευτικών και καλλωπιστικών φυτών, το αποτέλεσμα είναι μικρότερα φυτά που γεμίζουν πιο αργά τα δοχεία και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για έναν κύκλο καλλιέργειας. Τα φυτά χρειάζονται πρόσβαση σε οξυγόνο στη ζώνη των ριζών για τη βέλτιστη αναπνοή τους. Χωρίς αυτό, επηρεάζεται η ανάπτυξη των φυτών και δημιουργούνται αναερόβιες συνθήκες που ευνοούν παθογόνα όπως το Pythium και η Phytophthora.

Παθογόνα.

Η πρόληψη είναι πιο επιθυμητή και φθηνότερη από τη διόρθωση. Ο στόχος είναι να διατηρούνται τα επίπεδα των παθογόνων σε χαμηλά επίπεδα. Πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται σε υψηλή χρήση χημικών για να διορθώσουν από το πρόβλημα. Τα προβλήματα παθογόνων που μεταδίδονται με το νερό μπορεί να ξεκινήσουν από τις δεξαμενές άρδευσης, να εξαπλωθούν σε όλο το σύστημα και να είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Τα εκτεταμένα επίπεδα βιολογικών μολυσματικών παραγόντων μειώνουν την αποτελεσματικότητα των χημικών και υπεριωδών θεραπειών, απαιτώντας υψηλότερες δόσεις με αυξημένο κόστος.

Οι Νανοφυσαλίδες Βελτιώνουν την ποιότητα νερού των δεξαμενών άρδευσης.

Η επεξεργασία του νερου άρδευσης με νανοφυσαλίδες συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του νερού και προσφέρει γρήγορη απόδοση για τους καλλιεργητές κηπευτικών. Η τεχνολογία νανοφυσαλίδων της Moleaer παρέχει μια μη χημική και βιώσιμη λύση που αντιμετωπίζει τα συνήθη προβλήματα των δεξαμενών άρδευσης με πρόσθετα οφέλη που φαίνονται στο επίπεδο της καλλιέργειας. Τα οφέλη στην καλλιέργεια καλλιεργειών περιλαμβάνουν:

  • Υψηλότερες ποιοτικές αποδόσεις καλλιεργειών και φυτών θερμοκηπίου.
  • Υγιέστερα, πιο εύρωστα ριζικά συστήματα.
  • Φυτά θερμοκηπίων και καλλωπιστικές καλλιέργειες που αντέχουν καλύτερα σε περιβαλλοντικούς και άλλους στρεσογόνους παράγοντες.

Αύξηση των επίπεδων διαλυμένου DO σε δεξαμενές άρδευσης.

Η αύξηση του διαλυμένου οξυγόνου με αερισμό είναι ένας τρόπος χωρίς χημικά για τον έλεγχο της άλγης που βρίσκεται στις δεξαμενές άρδευσης, αλλά οι τυπικοί αεριστήρες είναι αναποτελεσματικοί. Οι συμβατικές φυσαλίδες ανεβαίνουν στην επιφάνεια και σκάνε, περιορίζοντας το χρόνο επαφής τους με το νερό και, συνεπώς, την αποτελεσματικότητά τους.

Η τεχνολογία Νανοφυσαλιδων, από την άλλη πλευρά, έχει απόδοση μεταφοράς οξυγόνου πάνω από 85 τοις εκατό ανά μέτρο νερού, όπως επιβεβαιώνεται από δοκιμές τρίτων.

Τα οφέλη των νανοφυσαλίδων εμφανίζονται πέρα από το σύστημα άρδευσης και έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν και μειώνουν παθογόνα όπως το Pythium και η Phytophthora έως και 90%.

Η πατενταρισμένη τεχνολογία Moleaer Nanobubble αποτελεί την πιο αποτελεσματική τεχνολογία έγχυσης αερίου που είναι διαθέσιμη σήμερα, για τη μεταφορά οποιουδήποτε αέριου σε οποιοδήποτε υγρό.
Η τεχνολογία των νανοφυσαλίδων της Moleaer, USA, Επιτυγχάνει την απαραίτητη οξυγόνωση για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της φυσικής υγεία του νερού και του υδάτινου οικοσυστήματος, ακόμη και σε ρηχά, θερμά ή ιδιαίτερα επιβαρυμένα ύδατα.

Καθαρό σύστημα άρδευσης και καθαροί Σταλάκτες

Αυξάνοντας τις συγκεντρώσεις DO, οι νανοφυσαλίδες αυξάνουν το δυναμικό οξείδωσης-αναγωγής (ORP) του νερού άρδευσης, το οποίο προάγει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των ωφέλιμων αερόβιων μικροβίων. Αυτό οδηγεί στη μείωση των διαλυμένων ρύπων και στην αναστολή της ανάπτυξης των φυκιών, προσφέροντας λιγότερη απόφραξη των σωλήνων σταλακτήρων, των γραμμών άρδευσης και του εξοπλισμού.

Επίσης μειώνουν το βιοφίλμ στις σωληνώσεις και τα εξαρτήματα του συστήματος άρδευσης. 

Εύκολη εγκατάσταση και χαμηλό κόστος.

Η επεξεργασία με νανοφυσαλίδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την υπάρχουσα χημεία και τα συστήματα, όπως η επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία, που είναι ήδη εγκατεστημένα. Η Prominent Grevelingen δεν χρειάζεται πλέον να δοσολογεί τη δεξαμενή άρδευσης με υπεροξείδιο του υδρογόνου μετά την εγκατάσταση του συστήματος νανοφυσαλίδων της Moleaer. Εξοικονόμησαν χρήματα από το λειτουργικό κόστος και το κόστος συντήρησης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της συχνότητας αλλαγής των βιοφίλτρων και της χρήσης 50% λιγότερου υπεροξειδίου του υδρογόνου για τον καθαρισμό. Λιγότερα έξοδα και λιγότερα προβλήματα σημαίνουν λιγότερο άγχος για εσάς.