Ρύπανση των υδάτων : Αιτίες , Επιπτώσεις, Λύσεις.

Η ρύπανση των υδάτων είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και επηρεάζει όλους τους ανθρώπους στη Γη. Το νερό μας περιβάλλει και κάνει τον κόσμο βιώσιμο. Βασιζόμαστε στο νερό για πόση, υγιεινή, γεωργία και μεταφορές. Γνωστό ως «παγκόσμιος διαλύτης», το νερό μπορεί να διαλύσει περισσότερες ουσίες από οποιοδήποτε άλλο υγρό στη γη. Τα τρία τέταρτα του υγρού στον άνθρωπο αποτελούνται από νερό και είναι το κύριο μέσο στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα.

¨Η σημασία του νερού για την ανθρωπότητα δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί¨

Ωστόσο, σήμερα υπάρχει μια παγκόσμια κρίση νερού που δεν έχει αναγνωριστεί και δεν έχει αναφερθεί επαρκώς. Σύμφωνα με την UNESCO, «σε παγκόσμιο επίπεδο, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι (26% του πληθυσμού) δεν έχουν ασφαλές πόσιμο νερό και 3,6 δισεκατομμύρια (46%) δεν έχουν πρόσβαση σε αποχέτευση με ασφαλή διαχείριση». Αυτή η έλλειψη καθαρού, πόσιμου νερού είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ρύπανσης και της υποβάθμισης των υδάτων που καταστρέφει την παγκόσμια παροχή νερού, συμπεριλαμβανομένων των λιμνών, των ποταμών, των ρεμάτων και των ωκεανών παγκοσμίως. Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με επείγοντα χαρακτήρα και είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ορισμένα βασικά στοιχεία σχετικά με τις βασικές αιτίες της ρύπανσης του νερού.

Αιτίες της ρύπανσης των υδάτινων πόρων.

Η υδάτινη ρύπανση προκύπτει όταν επιβλαβείς ουσίες μολύνουν ένα ρέμα, ποταμό, λίμνη, ωκεανό, υδροφόρο ορίζοντα ή άλλο υδάτινο σώμα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του νερού και καθιστώντας το τοξικό για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον. Οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι χημικές ουσίες από γεωργικές απορροές, παθογόνοι μικροοργανισμοί στην απορροή ομβρίων υδάτων και λυμάτων ή πετρελαιοκηλίδες από βυτιοφόρα, εργοστάσια, αγροκτήματα, αυτοκίνητα και φορτηγά.

Η ρύπανση κατηγοριοποιείται είτε ως ρύπανση «σημειακής πηγής» είτε ως ρύπανση «μη σημειακής πηγής»:

ρυπανση υδατων
Η υδάτινη ρύπανση προκύπτει όταν επιβλαβείς ουσίες μολύνουν ένα ρέμα, ποταμό, λίμνη, ωκεανό, υδροφόρο ορίζοντα ή άλλο υδάτινο σώμα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του νερού και καθιστώντας το τοξικό για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

Η ρύπανση των υδάτινων πόρων από σημειακές πηγές είναι η μόλυνση που προέρχεται από αναγνωρίσιμες πηγές, για παράδειγμα, βιομηχανικές απορρίψεις, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και άλλες εγκαταστάσεις που ρίχνουν ρύπους στο έδαφος ή σε ένα υδάτινο σώμα. Η ρύπανση των υδάτων από σημειακές πηγές είναι ευκολότερο να παρακολουθείται και να ρυθμίζεται από ό,τι η ρύπανση των υδάτων από μη σημειακές πηγές, επειδή η προέλευσή της είναι εύκολα αναγνωρίσιμη και συχνά υπόκειται σε νόμους του κρατους ή της ΕΕ και κανονισμούς που διέπουν τη διαχείρισή της.

Αιτίες της ρύπανσης των υδάτινων πόρων
Η ρύπανση των υδάτων είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και επηρεάζει όλους τους ανθρώπους στη Γη.

Η ρύπανση των υδάτινων πόρων από μη σημειακές πηγές προέρχεται από διάχυτες πηγές, όπως η γεωργική απορροή, η βροχόπτωση, η αποστράγγιση ή η διαρροή. Όταν η βροχή ή το λιωμένο χιόνι κινείται πάνω και μέσα από το έδαφος, το νερό απορροφά και αφομοιώνει τυχόν ρύπους με τους οποίους έρχεται σε επαφή, όπως φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ιζήματα και πετρέλαιο, και τους αποθέτει σε ένα ρυάκι – ρέμα το οποίο τελικά τους αποθέτει σε μια λίμνη. Υπάρχουν πολυάριθμοι υδάτινοι ρύποι στην απορροή, οπότε είναι δύσκολο να επισημανθεί μια και μόνη προέλευση και πιο περίπλοκη η διαχείρισή τους.

Επιπτώσεις της ρύπανσης των υδάτων

Είτε πρόκειται για σημειακή πηγή είτε για μη σημειακή πηγή, οι επιπτώσεις της υδάτινης ρύπανσης είναι τρομερές και επεκτείνονται από την τοπικά επηρεαζόμενη περιοχή σε μεγάλα οικοσυστήματα και ανθρώπινες κοινότητες.         

  • Στην Ανθρωπινη υγεια.

Το Συμβούλιο Υπεράσπισης Φυσικών Πόρων λέει απερίφραστα: «Η ρύπανση των υδάτων σκοτώνει…». Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet και την οποία επικαλείται το NRDC, η ρύπανση των υδάτων ήταν υπεύθυνη για 1,4 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους το 2019, το 90% των οποίων σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Το μολυσμένο νερό μπορεί να σας αρρωστήσει. Κάθε χρόνο, το μη ασφαλές νερό αρρωσταίνει περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Οι ασθένειες που εξαπλώνονται από μη ασφαλές νερό περιλαμβάνουν τη χολέρα, τη δυάρια και τον τύφο.

Ακόμη και το κολύμπι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο. Κάθε χρόνο, 3,5 εκατομμύρια Αμερικανοί προσβάλλονται από προβλήματα υγείας, όπως δερματικά εξανθήματα, επιπεφυκίτιδα, λοιμώξεις του αναπνευστικού και ηπατίτιδα από τα μολυσμένα με λύματα παράκτια ύδατα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της EPA.

  • Στα Οικοσυστήματα

Τα υγιή οικοσυστήματα βασίζονται σε ένα πολύπλοκο πλέγμα ζώων, φυτών, βακτηρίων και μυκήτων, τα οποία αλληλεπιδρούν, άμεσα ή έμμεσα, μεταξύ τους, προκαλώντας επιπτώσεις σε όλο το σύστημα. Όταν ένα μέρος του συστήματος διαταράσσεται, μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το οικοσύστημα. Για παράδειγμα, όταν το μολυσμένο νερό προκαλεί άνθιση φυκών σε μια λίμνη, διεγείρει την ανάπτυξη φυτών και φυκιών, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό. Η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί ασφυξία στα φυτά και τα ζώα και μπορεί να δημιουργήσει «νεκρές ζώνες», όπου τα νερά στερούνται ουσιαστικά ζωής.

Οι χημικές ουσίες και τα βαρέα μέταλλα από τα βιομηχανικά και αστικά λύματα που μολύνουν τις υδάτινες οδούς είναι τοξικά για την υδρόβια ζωή, αλλά και ανεβαίνουν στην τροφική αλυσίδα καθώς ένα αρπακτικό τρώει το θήραμά του.

Αν και απορροφούν περίπου το ένα τέταρτο της ρύπανσης από άνθρακα που δημιουργείται κάθε χρόνο από την καύση ορυκτών καυσίμων, οι ωκεανοί γίνονται όλο και πιο όξινοι. Αυτή η διαδικασία δυσκολεύει τα οστρακοειδή και άλλα είδη να χτίσουν το κέλυφος τους και μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα των καρχαριών, των ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών.

Το μέλλον χωρίς αλλαγές.

Αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα για να αλλάξουμε την πορεία του προβλήματος της υποβάθμισης και της ρύπανσης των υδάτων, αυτό θα επηρεάσει ριζικά την ποιότητα ζωής στη Γη. Θα μειωθούν οι πηγές πόσιμου νερού, με τους κατοίκους των λιγότερο πλούσιων χωρών να υποφέρουν περισσότερο. Θα υπάρξει μόνιμη απώλεια ειδών και ενδιαιτημάτων. Για όσους επιβιώσουν, καθώς το νερό θα γίνεται όλο και πιο σπάνιο, θα αυξηθεί η συχνότητα των ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό.

η τεχνολογία των Νανοφυσαλίδων βοήθα στην αποκατάσταση των υδάτων
Μια βιώσιμη λύση είναι η τεχνολογία νανοφυσαλίδων, η οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αποκατάσταση της υγείας των υδάτινων σωμάτων σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Πως η τεχνολογία των Νανοφυσαλίδων βοήθα στην αποκατάσταση των υδάτων που έχουν πληγεί από την υποβάθμιση και την ρύπανση των υδάτων.

Όσο σοβαρό και αν είναι το πρόβλημα, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών δίνει ελπίδα ότι με συντονισμένες προσπάθειες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υποβάθμισης και της ρύπανσης των υδάτων. Μια βιώσιμη λύση είναι η τεχνολογία νανοφυσαλίδων, η οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αποκατάσταση της υγείας των υδάτινων σωμάτων σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η τεχνολογία αυτή όχι μόνο παρέχει αποτελεσματική οξυγόνωση και ενισχύει τη φυσική οξείδωση για την καταπολέμηση των προβλημάτων ρύπανσης των υδάτων, όπως η συσσώρευση άλγης, η λάσπη και τα θρεπτικά συστατικά, αλλά το κάνει επίσης χωρίς χημικές ουσίες ή επιβλαβείς παρενέργειες.

Τα συστήματα νανοφυσαλίδων της Moleaer έχουν επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν σημαντικά το οξυγόνο και βελτιώνουν την ποιότητα του νερού σε λίμνες και άλλα υδάτινα σώματα. Ενώ οι συμβατικές τεχνολογίες αερισμού επιτυγχάνουν απόδοση μεταφοράς οξυγόνου κάτω από 3% σε κανονικές συνθήκες (SOTE) σε 30 ποντους σταθμη νερου, οι δοκιμές τρίτων επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία νανοφυσαλίδων της Moleaer επιτυγχάνει >85% SOTE σε μόλις 60 ποντους σταθμης νερου, επιτρέποντας την αύξηση των επιπέδων διαλυμένου οξυγόνου (DO), ενώ χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο οξυγόνο από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία αερισμού.

Η εισαγωγή υψηλών συγκεντρώσεων νανοφυσαλίδων στο νερό αυξάνει τα επίπεδα διαλυμένου οξυγόνου σε όλη τη στήλη του νερού και στο στρώμα του ιζήματος, προωθώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων που διασπούν με φυσικό τρόπο τη λάσπη και διαχειρίζονται τα θρεπτικά συστατικά. Τα περισσότερα ωφέλιμα βακτήρια συμβάλλουν στην ακινητοποίηση και μετατροπή της περίσσειας θρεπτικών ουσιών, όπως το άζωτο και ο φώσφορος, σε λιγότερο επιβλαβείς μορφές, γεγονός που μειώνει τον πολλαπλασιασμό των φυκών. 

Ερευνητικές μελέτες για το θέμα αυτό:

Δυναμική του φωσφόρου στη λίμνη Jessie: Mass Flux Across the Sediment-Water Interface in Lake and Reservoir Management Journal, 2009

Επίδραση του διαλυμένου οξυγόνου στις ροές αζώτου και φωσφόρου από τα ιζήματα της λίμνης και τα κατώτατα όριά τους με βάση την επώαση με χρήση μιας απλής και σταθερής μεθόδου ελέγχου του διαλυμένου οξυγόνου στο Limnology and Oceanography Methods Journal, 2022

Oxygen and Nutrient Exchanges at the Sediment-Water Interface: a Global Synthesis and Critique of Estuarine and Coastal Data, Estuaries and Coasts Journal, 2018

ρύπανση των υδάτων
Τα συστήματα νανοφυσαλίδων της Moleaer έχουν επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν σημαντικά το οξυγόνο και βελτιώνουν την ποιότητα του νερού σε λίμνες και άλλα υδάτινα σώματα.

Επείγουσα αναγκη για την αντιμέτωπη της κρίσης ρύπανσης των υδάτων.

Η ρύπανση των υδάτων είναι ένα επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα και πρέπει να κατανοήσουμε τους παράγοντες που προκαλούν τη ρύπανση και την υποβάθμιση των υδάτων. Θα χρειαστεί η εφαρμογή αποτελεσματικών τεχνολογικών εξελίξεων, σκληρή δουλειά από αφοσιωμένες οργανώσεις και ισχυρές κυβερνητικές πολιτικές για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή. Η προσπάθεια απαιτεί παγκόσμια συνεργασία μεταξύ διαφορετικών τοπικών, πολιτειακών και εθνικών κυβερνήσεων.